Wat doet, of deed, kruidenatelier Filiamosa nog meer

TUINIEREN OP SCHOOL

Op basisschool De Sterrenkring in Arnhem geeft het kruidenatelier sinds 2013 ondersteuning aan het moestuinproject. Met workshops en actieve deelname tijdens het moestuinuur.
Sinds 2018 neemt de school deel aan het project Spijkerkracht; ouderen uit de wijk Spijkerkwartier tuinieren samen met de kinderen tijdens het moestuinuur. Ook hierbij begeleidt het kruidenatelier het tuinierplezier.

Kruidenatelier Filiamosa verzorgde van 2009 tot 2020 het schooltuinieren van basisschool Het Mozaïek in Arnhem. Samen met de kinderen van groep 6 werd er hard gewerkt in de tuintjes. Zaaien, wieden, water geven. Met als resultaat dat er tasjes vol verse groenten mee naar huis gingen. Ook de insectentuin werd erbij betrokken. Hier leerden de kinderen wat er kruipt, vliegt en bloeit en ontdekten ze hoe belangrijk insecten en vogels zijn voor de moestuin. De kinderen tuinieren nog steeds en doen nog steeds wonderlijke ontdekkingen in de insectentuin.

Het onderhoud van de insectentuin is nog steeds in handen van het kruidenatelier.

LEZINGEN
tijdsduur op maat te maken

Kruiden en hun cultuurhistorische weg naar onze keuken
Deze lezing volgt o.a. het spoor van de verschillende overheersers van het mediterrane gebied. Welke rol ze speelde in het gebruik en verspreiden van kruiden, en hoe dat er voor gezorgd heeft dat de wereld nu op ons bord ligt.

Volksgeneeskunst door de tijd heen
Deze lezing belicht de volkstradities van geneesmethoden uit de middeleeuwen en de overlevering ervan. Hilarische verhalen? Serieuze wetenschap? Hoe dan ook, de traditie leeft voort.

Kruiden en hun meerwaarden voor de moestuin
Kruiden bezitten eigenschappen die uiterst effectief werken op groei en gezondheid van de moestuin. Niet alleen als plant maar ook in de vorm van aftreksels voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. In combinatieteelt, insecten lokken én afstoten en voor grondverbetering. Hoe eenvoudig dit alles toe te passen is in je eigen moestuin laat deze lezing zien.

TUINADVIES

Wil je een tuin met veel insecten, vogels, langdurige bloei en een diversiteit aan kleur? Liefst ook nog met eetbare bloemen, groenten en fruit? Dan kijkt Filiamosa graag met je mee voor de mogelijkheden. Zowel voor kleine tuinen als grote tuinen of het verfraaien van terras of balkon. Het aantrekkelijker maken van je buitenomgeving kan op veel manieren en is vaak makkelijker dan je denkt.